Recette en français en bas de la page
We are two days into Spring and where I am in France, it is still cold, still grey, still dull. *SIGH* Which is maybe why I haven't blogged in a while. I've been in denial, hibernating and thinking about warmer pastures.
A couple of days ago, I made this lovely and simple Marinara sauce.... the smell in my kitchen was just divine! Whilst stirring, I closed my eyes for a minute and pictured myself on the Mediterranean Coast with a soft breeze in my hair and the sun gently hitting my face.... I could feel the warmth hugging me tight... until I dropped my spoon in the pan! Anyway, until the sun comes back, you can make this and pretend you're on the French Riviera :-D
Oh and I have a personal message to address: "Dear Winter, you have overstayed your welcome, time to bugger off now, K bye!"
INGREDIENTS: (Serves 4)
2 small onions (white or yellow)
4 cloves garlic
700g ripe tomatoes, blended smoothly ( or a big bottle of organic passata)
1 teaspoon paprika
A pinch of crushed chillies
A pinch of Cayenne pepper
1 tablespoon tomato paste
Some oregano and basil (I used a drop of pure organic essential oils but you can use dried or fresh herbs, 1 teaspoon each)
1/2 glass red wine
1/2 glass water
Some grapeseed oil for the pan
Pink salt and freshly ground pepper
Basil leaves to decorate
METHOD:
Blend your tomatoes in a high speed blender until smooth.
Finely chop onions and garlic (wait for 10 minutes before you cook your garlic)
Heat the oil in a pan (I used a wok) and add your onions and garlic. Stir and cook for a few minutes until golden.
Add the paprika and tomato paste. Stir, add the wine and cook for another 2 minutes.
Add the tomatoes, water, chillies, Cayenne pepper and oils (or herbs). Stir for a few seconds then reduce the heat and cover with a lid.
Simmer for an hour. I use a heat diffuser as the longer it cooks, the better it will be.
Season to taste and serve with pasta or rice or grain of choice. Top with basil leaves.
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INGREDIENTS (pour 4 personnes):
2 petits onions blancs ou jaunes
4 gousses d'ail
700 g tomates mûres, mixées finement (ou une grande bouteille de purée de tomates bio)
1 C à C paprika
Une pincée de piment en flocons
Une pincée de piment de Cayenne ou d'Espelette suivant les préférences
1 C à S de concentré de tomates
De l'origan et basilic (j'ai utilisé une goutte de mes huiles essentielles mais vous pouvez aussi utiliser des herbes fraîches ou séchées suivant les préférences, 1 C à C de chaque)
1/2 verre de vin rouge bio
1/2 verre d'eau (utiliser un verre d'eau entier si vous ne buvez pas d'alcool)
De l'huile de pépin de raisin pour la poêle
Du sel rose de l'Himalaya et du poivre noir fraîchement moulu
Des feuilles de basilic pour décorer
METHODE:
Peler et mixer vos tomates dans un blender de haute puissance. (Passer à l'étape suivante si vous avez une bouteille de purée de tomates).
Tailler finement les oignons et l'ail (attendre 10 minutes avant de cuire l'ail!)
Faire chauffer l'huile dans le plat (j'ai utilisé un wok) et ajouter oignon et ail. Mélanger et faire cuire pendant quelques minutes jusqu'à ce qu'ils soient dorés.
Ajouter le paprika et le concentré de tomates. Remuer jusqu'à l'obtention d'une pâte puis ajouter le vin. Diluer.
Ajouter ensuite les tomates, l'eau, les piments, les herbes (ou huiles essentielles). Remuer quelques instants puis réduire la chaleur à feu très doux et mettre un couvercle.
Mijoter pendant une heure (une demi heure est aussi possible), j'utilise un diffuseur, plus ca mijotera, meilleur ce sera.
Assaisonner à votre gout et servir sur un lit de spaghetti sans gluten ou complètes ou riz complet ou quinoa.

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22/03/2018
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